Promocija knjige „Toplica u delu Radeta Drainca“ autorke iz Blaca dr Mirjane Bojanić – Ćirković- večeras u Domu kulture u Prokuplju

Na završetku ovogodišnjih „Drainčevih susreta pesnika“ prokupačka Narodna biblioteka „Rade Drainac“ organizovala je zanimljivu tribinu posvećenu 100-godišnjici umetničkog izdavaštva u našem gradu, u okviru koje je promovisano reprint izdanje „Afroditin vrt“ Radeta Drainca, prve štampane zbirke pesama iz 1921. godine.

Kako je rekao direktor biblioteke u Prokuplju Dragan Ognjanović radi se o veoma retkoj i vrednoj knjizi za koju je javnost saznala tek 1984. godine kada je utvrđeno da je svoju prvu zbirku pesama je Drainac štampao baš u Prokuplju i to samo u tri primerka.

Ovog puta, 100 godina kasnije, sledbenici i poštovaoci njegovog bogatog književnog dela, a u skladu sa godišnjicom, potrudili su se da zbirka bude štampana u 100 puta većem broju, odnosno u 300 primeraka.

–Radi se o maloj zbirci od 16 pesama koje uglavnom imaju lirsku, odnosno ljubavnu tematiku, među kojima ima i poznatih čitaocima ali se uglavnom radi o malo poznatim Drainčevim pesmama nastalim na početku njegovog književnog stvaralaštva, kazao je Ognjanović.

Na tribini povodom obeležavanja veka od početka štampanog izdavaštva u Toplici, o prvoj Drainčevoj štampanoj knjizi poezije govorili su dr Mirjana Bojanić – Ćirković sa Filozofskog fakulteta u Nišu i Dragan Ognjanović književnik i direktor prokupačke biblioteke, dok je Drainčeve stihove iz „Afroditinog vrta“ govorio Srđan Živković pesnik i glumac prokupačkog amaterskog pozorišta „Hranislav Dragutinović“.

Ovo književno dešavanje, kao i promocija knjige „Toplica u delu Radeta Drainca“ autorke dr Mirjane Bojanić – Ćirković, koja je planirana za večeras u 19 sati u Domu kulture u Prokuplju, praktično će zatvoriti ovogodišnje 52. po redu „Drainčeve susrete pesnika“.

Na promociji će o knjizi govoriti recenzenti dr Milica Ćuković sa Instituta za književnost i umetnost u Beogradu i profesor dr Goran Maksimović sa Filozofskog fakulteta u Nišu.

Kako su istakli u prokupačkoj biblioteci, organizatoru susreta, predstoji još i „Karavan dečijih pesnika kroz Toplicu“ koji je planiran za 8. septembar ali je pod znakom pitanja njegovo održavanje, jer u našoj zemlji nije najpovoljnija epidemiološka situacija sa korona virusom.

–Planirano je da pesnici za decu Tode Nikoletić, Srđan – Siđa Živković i Goran Novakov posete osnovne škole u Prokuplju , Blacu, Kuršumliji i Žitorađi, da govore svoje stihove i druže se sa školskom decom, kazao je Dragan Ognjanović i dodao da će to dešavanje zavisiti od epidemiološke situacije.