Promocija knjige „Vreme bola i ponosa, Toplički ustanak 1917.“

U okviru obeležavanja 103. godišnjice Topličkog ustanka, u Narodnom muzeju Toplice, večeras, u 18 sati, biće održana promocija knjige „Vreme bola i ponosa, Toplički ustanak 1917.“, autora Radmile Marjanović.
Ova knjiga govori o Topličkom ustanku 1917. i ona, prema rečima profesora Radunke Momčilović, predstavlja uznemirujuće kazivanje o zverstvima neljudi koji su, vođeni svojom tamnom stranom, razum i dušu zaturili u ponoru, zarobljeni neljudskim porivima nepojmljivim pravoslavnom čoveku, kao i svakom zdravo-mislećem biću.
-Slike strave i užasa nad stanovništvom Toplice, autorka je tkala nitima bola, patnje i neizmernog poštovanja i razumevanja za čoveka. Našeg čoveka, koji nikoga nije ugrožavao, koji je samo branio svoje ognjište, svoju čeljad, čoveka u sebi, pravo na život, zapisala je o ovoj knjizi Momčilović.
-Ovo knjiga je zasnovana na činjenicama i ona predstavlja posebno odavanje pošte nevinim žrtvama Topličkog ustanka. Pored toga, ona je i opomena da ne dozvolimo da tmine prošlosti, kojima smo često izloženi, izbrišu našu svojebitnost, našu osobenost, slobodarski i pravednički duh, poručuju organizatori ove književne večeri i pozivaju sve zainteresovane da dođu večeras u Muzej i čuju šta je sve ovom knjigom autor Radmila Marjanović, obuhvatila.
Radmila Marjanović je bila profesor književnosti u srednjim školama, a svoj radni vek završila je u Medicinskoj školi „Dr Aleksa Savić“. Negovala je lepu reč, a generacijama je prenosila bogatstvo jezika i lepotu izražavanja.