U Prokuplju održana prezentacija vojnih škola

????????????????????????????????????

Povodom raspisivanja konkursa za prijem učenika i kadeta u vojne škole, predstavnici Vojne akademije i srednjih vojnih škola u Beogradu, posetili su danas Prokuplje i u osnovnim i srednjim školama održali prezentaciju vojnih škola.
-Ministarstvo odbrane raspisalo je konkurs za prijem 50 učenika u Srednju stručnu vojnu školu i 135 učenika u Vojnu gimnaziju. Vojna akademija primiće 177 kadeta na šest studijskih programa, dok će Medicinski fakultet Vojnomedicinske akademije upisati 25 kadeta na studije medicine. Svi kandidati za upis u vojne škole moraju biti državljani Republike Srbije, da su zdravstveno sposobni i da nisu krivično gonjeni, istakao je major Danko Rondović i pozvao sve zainteresovane učenike da se za informacije oko upisa jave kancelariji nadležnog centra Ministarstva odbrane u Prokuplju, gde mogu podneti i potrebnu dokumentaciju.

vojska3 (1)
On je ovom prilikom podsetio na to da svaka škola ima i posebne uslove za upis, kao na primer Vojna akademija, koja upisuje kandidate rođene 1999. godine i kasnije, da je potrebno da imaju minimalno dobar uspeh u srednjoj školi, kao i vrlo dobru ocenu iz vladanja.
Pozivajući učenike da se opredele za obrazovanje u vojnim školama, major Rondović je podsetio na velike prednosti koje one pružaju, kao što su besplatan smeštaj i ishrana u internatima, besplatni udžbenici, nastavni materijal, troškovi prevoza, zdravstvena zaštita, kao i stipendija. Vojna akademija obezbeđuje stipendiju od 15 do 20 hiljada, dok srednje vojne škole učenicima dodeljuju stipendiju od 5 do 10 hiljada.
Mladi Prokupčanin, Andreja Antić je učenik trećeg razreda Srednje stručne vojne škole, smer ratno vazduhoplovstvo i protivvazdušna odbrana.
-Želeo bih da svojim sugrađanima ukažem na prednosti školovanja u vojnim školama u Beogradu. Pored toga što nam je sve obezbeđeno, počev od smeštaja, ishrane i stipendije, uslovi za školovanje su zaista fenomenalni. Najveći plus je svakako izuzetno stručni kadar u vojnim školama, ali i izuzetno dobri uslovi za boravak, korišćenje različitih sadržaja, u renoviranim i lepo uređenim prostorijama. U vojnim školama, upoznaćete najbolje drugare, prijatelje za ceo život, jer internatski način života nudi najlepša iskustva, istakao je Andreja Antić iz Prokuplja.