Obeležena 103. godišnjica Topličkog ustanka u Prokuplju

Uz vojne počasti, danas je u Prokuplju obeležana 103. godišnjica Topličkog ustanka. Tim povodom, na spomenik Topličanima palim u ratovima 1912-1918. i žrtvama u Narodnom ustanku, vence su položili Nenad Nerić, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Topličkog upravnog okruga, Grada Prokuplja, kao i mnogobrojna udruženja.

spomenik3 (2)
U svom govoru, Nerić je naglasio da su Kosta Milovanović Pećanac, Kosta Vojinović Kosovac, Uroš Kostić, Radosav Bulatović, Đorđe Cekić, Milinko Vlahović, Toško Vlahović, sveštenik Dimitrije Mita Dimitrijević, Milan Drljević i Jovan Radović, samo neka od imena kojih se moramo setiti danas, ovde u Prokuplju, pred spomenikom hrabrim Topličanima, koji su pre 103 godine rekli NE bugarskom okupatoru koji se drznuo da, pored slobode, narodu Toplice oduzme i srpski identitet.

spomenik7 (1)
-Prisilna regrutacija u bugarsku okupatorsku vojsku, bila je kap u čaši napaćenog naroda koji na poziv ustanika, podiže jedini ustanak u Evropi. Taj 26. februar 1917. godine, ostaće u sećanju srpskog naroda kao jedan od najčasnijih datuma u njegovoj bogatoj istoriji. U Topličkom ustanku, stradalo je 20.000 ljudi, a oko tri hiljade ustanika je ubijeno. Na krvi svakog od njih počiva i naša današnja sloboda koju moramo ljubomorno čuvati. U današnje vreme, kada nailazimo na mnogobrojne izazove, dela topličkih ustanika moraju nam biti vodilja, izjavio je Nerić i dodao da su ekonomski oporavak naše zemlje i očuvanje mira, najznačajniji ciljevi.

spomenik9 (1)
Nerić je podvukao da bitku koji danas vodimo, pod vođstvom predsednika Srbije Aleksandra Vučića, nije lakša od one koju su vodili naši preci.
-U toj borbi moramo istrajati i pobediti, kako bi naša Srbija bila dobro mesto za život, zaključio je Nenad Nerić.

spomenik9 (2)
Zamenik gradonačelnika Prokuplja, Miroljub Paunović, rekao je da je početak prisilne regrutacije srpskih sinova u okupatorske jedinice, koji su trebali da krenu na svoje najrođenije, ono što je ustanike podiglo na oružje.
-Pre 103 godine, Topličani su počeli sa odbranom svog identiteta. Ponosni, slobodoljubivi i pravoljubivi potomci Jug Bogdana i Milana Toplice, nisu pitali za cenu slobode. Ovi ustanici, zapalili su iskru nade i jutro slobode, koje će zasijati nad okupiranom Srbijom i Evropom, rekao je on i dodao da su junaci Topličkog ustanka, pripadnici Gvozdenog puka, dali najbolji primer mladim generacijama šta znači ljubav i žrtva za otadžbinu i slobodu.
U kulturno umetničkom programu, učestvovao je hor Muzičke škole “Kornelije Stanković”, Dušan Barjaktarević i Anastasija Radulović, članovi Književne omladine Doma kulture.