Raspisani podsticaji za mnoge grane poljoprivrede

U proteklom periodu Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva raspisalo je više pravilnika o dodeli podsticajnih sredstava.

Na osnovu Pravilnika za osnovne podsticaje u biljnoj proizvodnji, poljoprivrednicima koji su imali registrovano poljoprivredno gazdinstvo, bez podnošenja zahteva, isplata je počela od 10. marta.

Novi korisnici subvencija, koji u 2020. godini nisu ostvarili pravo na osnovne podsticaje, a upisani su u Registar poljoprivrednih gazdinstava pre 30. septembra 2020. godine, trebaju zahtev da predaju filijalama Uprava za agrarna plaćanja ili na mejl: podsticaji.pohektaru@minpolj.gov.rs do 30. aprila.

Zahtevi za podsticaje za očuvanje životinjskih genetičkih resursa podnose se Upravi za agrarna plaćanja do 15. maja.

Zahtevi za subvencionisanje uvođenja sistema bezbednosti hrane, organskih proizvoda i proizvoda sa osnakom geografskog porekla podnose se do 31. oktobra.

Zahtevi za ostvarivanje prava na podsticaje za kvalitetna priplodna grla podnose se do 31. jula ove godine, a od 1. do 31. januara 2022. godine za grla uključena u proizvodnju do 31. decembra 2021. godine.

Za svaku kalendarsku godinu zahtevi za dodelu podsticaja za preradu i marketing poljoprivrednih proizvoda podnose se do 1. novembra tekuće godine.

Subvencije za nabavku kvalitetnog priplodnog materijala iznose od 50 do 60 odsto bez PDV-a. Zahtevi za ove podsticaje podnose se za svaku kalendarsku godinu od 6. marta do 15. oktobra tekuće godine.

Svi zahtevi podnose se u Upravi za agrarna plaćanja (bivša zgrada SDK-a).

Bliže informacije o svim pravilnicima za dodelu podsticaja poljoprivrednici mogu dobiti u prostorijama Poljoprivredno stručne i savetodavne službe u Prokuplju.