Sastanak sa predstavnicima lokalne samouprave i štabova za vanredne situacije

????????????????????????????????????

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Bojan Jocić održao je danas u Prokuplju sastanak sa komandantom i načelnicima štabova za vanredne situacije Topličkog upravnog okruga, na kojem su razmatrane mere koje treba preduzeti u narednom periodu kako bi se smanjili rizici i šteta od eventualnih poplava i drugih vanrednih situacija.

stab3

Jocić je istakao da je sastanak organizovan na inicijativu ministra Aleksandra Vulina i da su predstavnici njegovog Kabineta i Sektora za vanredne situacije danas u Prokuplju, nakon obilaska Vranja i drugih gradova širom Srbije.

-Ministarstvo unutrašnjih poslova krenulo je u jednu sveobuhvatnu borbu za bezbednost građana, koja će se odraziti kroz sve aspekte života u Srbiji. Ovih dana smo svedoci da je Ministarstvo unutrašnjih poslova nanelo jak udarac organizovanom kriminalu, ali osim toga krenulo se i sa pojačanim aktivnostima u cilju potpune bezbednosti naših građana kroz preventivni rad Sektora za vanredne situacije, izjavio je državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova, Bojan Jocić.Kako ističe Jocić, po nalogu komandanta Štaba za vanredne situacije, Aleksandra Vulina, predstavnici Sektora za vanredne situacije ovih dana obilaze sve okruge u Srbiji, kako bi se definisali svi ključni problemi. On dodaje da će se rešenja tražiti u lokalnim samoupravama, koje u svojoj nadležnosti treba da preduzmu mere i preventivno deluju u cilju sprečavanja posledica eventualnih nesreća, kao što su požari, poplave, velike vremenske nepogode i druge vanredne situacije, naglasio je Jocić.

Gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović izrazio je zadovoljstvo što je Grad Prokuplje domaćin sastanka u organizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova i Sektora za vanredne situacije, čija je tema bezbednost stanovništva, način i efiksnost delovanja u vanrednim situacijama.

-Cilj nam je da preventivnim merama obezbedimo što bolje uslove za delovanje u vanrednim situacijama, kako bi se izbegle posledice i maksimalno zaštitilo stanovništvo i imovina građana. U Prokuplju je na snazi vanredna situacija, kako zbog aktuelne pandemije Kovid 19, tako i zbog poplava, koje nas godinama ne zaobilaze. Zato moramo da delujemo u saradnji sa drugim lokalnim samoupravama i uz koordinaciju i saradnju sa Sektorom za vanredne situacije i Ministarstvom unutrašnjih poslova, kazao je gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović i istakao da je i cilj današnjeg sastanka sagledavanje potreba svih opština Topličkog okruga i Grada Prokuplja, kako bi se u narednom periodu što efikasnije radilo na terenu.

Načelnik Štaba za vanredne situacije, Luka Čaušić je ovom prilikom dodao da je akcenat stavljen na identifikaciju kritičnih tačaka i na pronalaženju adekvatnih rešenja. Po njegovim rečima, negde je samo potreban agilniji rad komunalnih službi, negde su potrebna određena manja ulaganja, dok su negde potrebna kapitalna ulaganja za koja je neophodna pomoć države.

-U tom smislu mi ćemo nakon ovih sastanaka pristupiti izradi akcionog plana, jer da sprečimo požare i poplave ne možemo, ali možemo da doprinesemo da naši građani budu mirni sledeće godine, kada dođe do takvih situacija, kazao je Čaušić.