Specijalitet sa Stare Planine probali i Blačani

  • DSCN2267
  • DSCN2265
  • bscap0006

Na poljoprivrednoj manifestaciji – Toplički dani poljoprivrede održanoj u Blacu, gosti iz Svrljiga spremali su svoj specijalitet – svrljiški belmuž.

Belmuž je staro pastirsko jelo koje se sprema u Istočnoj Srbiji. Specifičnost za ovo jelo je ta što  recept za ovaj  specijalitet iz planinskih krajeva istočne i jugoistočne Srbije, svaka porodica sprema na sebi svojstven način.Taj porodični recept za belmuž prenosi se s kolena na koleno.

Iako je recept jednostavan jer se za spremanje belmuža koriste samo tri sastojka, sir, brašno i malo soli , ipak ne može svako da bude dobar majstor za ovo jelo.Da li je tajna u svrljiškom siru ili u iskustvu oko spremanja ovog toplog predjela, ni sami ne znamo.

DSCN2267 – Spremanje belmuža na Topličkim danima poljoprivrednika u Blacu

Oni koji su najveštiji u spremanju ovog specijaliteta, došli su iz Svrljiga i na poljoprivrednoj manifestaciji u Blacu – Toplički dan poljoprivrednika, otkrili su nam na koji način oni spremaju belmuž.

Belmuž se kažu, sprema od mladog sira, najbolji je od ovčjeg mleka, koji se kuva sve dok se ne pretvori u mleko. Tada se sipa mešavina kukuruznog i pšeničnog brašna, koja se kuva sve dok ne dostigne srednju gustinu. Po potrebi stavlja se i so.

Belmuž se isključivo kuva u kazanu a sir koji se koristi za pripremanje  ne bi trebalo da bude stariji od dva dana.

DSCN2264 -Priprema belmuža privukla je veliku pažnju posetilaca manifestacije a Milija Miletić, narodni poslanik iz Svrljiga, zaključio je da blački kačkavalj i šljivovica i svrljiški belmuž mogu da se predstave svuda u svetu.

DSCN2265 – Blački kačkavalj i šljivovica i svrljiški belmuž mogu se predstaviti svuda u svetu.