Sveti Trifun u Topličkim vinogradima-video Tv Prva

U najvećem vinogradu u toplici – topličkim vinogradima u selu Gojinovac tradicionalno je obeležen zaštitnik vinogradara Sveti Trifun. A vina proizvedena u ovom srpskom selu našla su put do tržišta i u dalekoj Kini.

video Tv Prva:

Prvi čokoti vinove loze u Topličkim vinogradima u prokupačkom selu

Gojinovac zasađeni su 2009.godine.Od tada se ovde praznik Sveti Trifun zaštitnik vinara i vinogradara obeležava uz sve prateće verske obrede.

IMG_20210214_115811

I ove kada je bilo -10 i 2012. godine kada je sneg dosegao visinu od jednog metra u najvećem vinogradu u toplici Sveti Trifun obeležen je kako dolikuje.

bscap0052

U topličkim vinogradima pod vinovom lozom je 50 hektara zemlje a najzastupljenija je autohtona sorta prokupac.

bscap0042

  • Pored Prokupca imamo zasađene i sorte kabarne sovinjon, merlo, crni burgundac, šardone i sovinjon beli, saznajemo od menadžera Topličkih vinograda Dragana Kovačevića.
  • bscap0035

    Dragan Kovačević – Toplički vinogradi

  • -Prošle godine ovde je sa površine od 30 hektara, jer 20 hektara zemljišta je pod mladim zasadima, ubrano oko 200 000 kilograma grožđa a u njihovoj vinariji proizvedeno oko 130 000 litara vina.

Toplički vinogradi nastavljaju bogatu tradiciju vinogradarenja u toplici.

bscap0034

Vina iz topličkih vinograda osvojila su svetska tržišta a početak dobrog vina je upravo ovde – u vinogradima.

Rezidba vinove loze ovde je već počela i u planu je da do kraja marta, zavisno od vremenskih uslova, bude završena.

bscap0036

Sveštenik Mladen Simić ističe da je nekada u svim topličkim selima bilo vinograda, danas je situacija drugačija jer su mladi otišli u svet a stariji na onaj svet pa tradicija vinogradarenja u topličkim selima nije nastavljena.

  • Srećan sam što su Toplički vinogradi nastavili bogatu tradiciju vinogradarenja u Toplici. Svim vinogradarima želim rodnu i berićetnu godinu sa dobrim rodom u vinogradima, poručio je sveštenik Mladen Simić.