Tikve sade da zarade – Prvi proizvođač tikve golice u Topilici kaže da ova uljana tikva može doneti dobru zaradu

U tikvi golici koja se prvenstveno gaji zbog semena bogatog uljem, Miša Petković iz sela Stražava nadomak Prokuplja, video je šansu za dobrom zaradom.

dscn0150

Miša Petković iz Prokupačkog sela Stražava prvi je u svom selu, okrugu i šire počeo da gaji tikvu golicu

-Tražili smo nešto što može doneti bolju zaradu od šljiva, žitarica, višanja, i takvu zaradu smo pronašli u uzgoju ovih tikava, ističe Miša Petković.

VEST IMA VIDEO, IZVOR TV B92:

Seme od kojih se daljom preradom proizvodi ulje, Miša suši prirodnim putem na suncu, mada u okviru zadruge kojoj pripada ima dve sušare kapaciteta od 6 tona. Proces sušenja traje oko 15 sati dnevno.

dscn0157

Ništa se ne baca – Seme golica koristi se za proizvodnju ulja a ostatak tikve za uljanu pogaču od kojeg se dodatnim sušenjem pravi brašno

Miša nakon prve berbe ističe veliko zadovoljstvo ostvarenim prinosom s obzirom na to da je cena za jedan kilogram ovih semenki oko 10 evra, potražnja za njim je velika a ulje koje se proizvede od ovih semenki plaćeno je 1500 dinara po litru.

Nisu zahtevne za uzgoj :Dovoljno je jedno okopavanje, proces zrenja je 120 dana…

  – Veliku zahvalnost Miša je uputio poljoprivrednoj stručnoj službi Prokuplje koja mu je davala korisne savete u procesu proizvodnje tikava golica.

dscn0143

-Mislim da će ovaj primer dati ljudima podršku da se odluče na ovaj vid proizvodnje s obzirom da se tikva može iskoristiti na više načina, ističe Duška Petrović iz poljoprivredne stručne službe Prokuplje.

Proces vađenja semena Miša obavlja ručno, dok velike firme imaju kombajn koji to radi mašinski.

Onima koji bi da krenu sa uzgojem ovih tikava koje daju tikvino ulje, Miša je poručio neka probaju makar na 10 ari površine i videće koliko vrede i da je ovo kultura od koje može da se zaradi.

Tikve golice ne zahtevaju posebne uslove gajenja a mogu doneti i dobru zaradu, tvrdi nakon prve berbe Miša Petković iz prokupačkog sela Stražava, koji je prvi u svom selu, okrugu i šire počeo da gaji ovu uljanu tikvu.

Tikva golica gaji se prvenstveno zbog semena bogatog uljem a cena i semena i ulja donose očekivanu zaradu.

Zadovoljan ostvarenim prinosom na površini od 50 ari, Miša s razlogom razmišlja da naredne godine ovo povrće gaji na mnogo većim površinama u okviru zadruge kojoj pripada.

dscn0160

U potrazi za zaradom Miša je u tikvi golici video dobru šansu za tako nešto i već nakon prve berbe i bez nekog bogatog iskustva u gajednju tikve golice, uspeo je da pronađe ono što je tražio.

Na imanju Miše Petkovića tikve golice gajiće se i naredne godine a da či će u Toplici biti još poljoprivrednih proizvođača koji će krenuti njegovim stopama, pokazaće vreme.

Proces sušenja semena prirodnim putem