Toplički upravni okrug raspisao konkurs za Vidovdanska priznanja

Toplički upravni okrug je i ove godine raspisao konkurs za Vidovdanska priznanja koja se tradicionalno dodeljuju zaslužnim pojedincima, ustanovama i preduzećima u Toplici, za stvaralaštvo i doprinos afirmaciji topličkog kraja.

Crkva_u_Kondzelju1-847x477-1

Ova prestižna priznanja nose imena slavnih srpskih kosovskih junaka,a uručuju se dobitnicima na Vidovdan, povodom proslave Svetopličkog vidovdanskog sabora koji se održava u Kondželju.

Manastir Svetih arhangela Mihaila i Gavrila, srpska Gračanica i ove godine će u svojoj porti okupiti Topličane na 20. Svetopličkom vidovdanskom saboru, kada će dobitnicima biti uručene povelje i zahvalnice.

222-768x576

Radi se o priznanjima koja nose naziv po kosovskim junacima, „Caru Lazaru“, „Carici Milici“, „Jug Bogdanu“,“Milanu Toplici“, „Kosančić Ivanu“, a svakako je čast biti dobitnik istih“. Ovo je prilika da se nagrade zaslužni pojedinci, ustanove i preduzeća koji su se svojim delovanje posebno isticali, doprinoseći razvoju naše društvene zajednice i čineći da se za Toplicu nadaleko čuje, rekao je načelnik Topličkog upravnog okruga Zlatan Miljković.

Predlozi sa biografijom i kratkim obrazloženjem kandidata mogu se dostaviti najkasnije do 15.juna, na adresu Toplički upravni okrug,ulica Tatkova br.2, 18 400 Prokuplje, sa naznakom „Za Organizacioni odbor za održavanje Svetopličkog vidovdanskog sabora“, ili putem mejla toplickiokrug@toplicki.okrug.gov.rs

Tradicionalni literarni konkurs za osnovce iz Topličkog okruga

Učenici osnovnih škola u Prokuplju, Kuršumliji, Blacu i Žitorađi, imaće priliku da i ove godine učestvuju na tradicionalnom literarnom konkursu koji je povodom održavanja Svetopličkog vidovdanskog sabora raspisao Toplički upravni okrug.

Konkurs je namenjen starijim osnovcima koji će znanjem i veštinama odgovoriti na zadate teme: “Toplica moj zavičaj“, “Volim Toplicu, tu ostajem“, „Stazama kojim su hodali hrabri“, „Junaci Gvozdenog puka“, i „Osam vekova svetosavlja“.

Zainteresovani radove mogu poslati do 15. juna, a proglašenje najboljih je planirano u okviru obeležavanja Vidovdana.

Prijave i predloge za dodelu priznanja mogu se poslati na adresu Toplički upravni okrug-za Organizacioni odbor za obeležavanje Svetopličkog vidovdanskog sabora 2022.godine, Tatkova br. 2, 18400 Prokuplje.