Toplički vinogradi- Kvalitet na prvom mestu

Prolećni mraz smanjiće ovogodišnji rod grožđa u Topoličkim vinogradima, koji se prostiru na površini od 35 hektara u atarima prokupačkih sela Gojinovac i Šišmanovac. Prošle godine taj rod iznosio je blizu 200 tona.

b5842e3e-5e2f-415d-ba3c-81323a090c2c
– Zbog mraza očekujeje se da ovogodišnji rod grožđa bude manji za 10 odsto u odnosu na prošlu godinu. Bez obzira na smanjenje roda naš osnovni cilj je da imamo kvalitetno grožđe, od kojeg će se dobiti razne vrste kvalitetnog vina, izjavio je menadžer u Topličkim vinogradima Dragan Kovačević i naglasio da će se rane sorte belog grožđa, Sovinjon i Šardone brati već početkom septembra.
U vinogradima ove firme, koja je formirana pre osam gadina, najviše je zastupljena autohtona sorta Prokupac. Skoro 30 odsto površina nalazi se pod ovom sortom. U vinogradima su zastupljene još i sorte crvenog grožđa Kaberne, Sovinjon, Merlo i Burgundac.
– Sve količine proizvedenog grožća biće prerađene u sopstvenoj vinariji u kojoj se nalazi najsavremenija oprema. Sama vinarija prostire se na pet nivoa na površini od blizu 9.000 kvadratnih metara, rekao je Kovačević i podvukao da su vina proizvedena u vinariji sa zaštićenim geografskim poreklom.