U Kuršumliji uspešno održan Stručno – edukativni seminar poljoprivredne savetodavne stručne službe Republike Srbije

U  prepunoj sali Sportskog centra u Kuršumliji, uspešno je održan Stručno-edukativni seminar poljoprivredne savetodavne stručne službe Republike Srbije, na kome je prisustvovalo više od 600 poljoprivrednih proizvođača iz cele Srbije, kao i oko 300 savetodavaca. Organizator ovogodišnjeg seminara je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije.

IMG_4515

izvor:Opština Kuršumlija
Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije Jelena Tanasković, pozdravila je sve prisutne, osvrnuvši se na dosadašnje rezultate. Pozdravljajući goste iz Crne Gore, Republike Srpske, Holandije i Narodne Republike Kine uputila je srdačnu dobrodošlicu u Toplički kraj i Kuršumliju. Ona je istakla da je ideja ovakvog skupa da se podjednako razvija Srbija, zahvaljujući ljudima iz Uprave za agrarna plaćanja.

IMG_4562
„Ostvarili smo odlične rezultate i napravili revoluciju u digitalizaciji poljoprivrede. Koliko je značajno i koliko smo uradili dobro za domaće poljoprivrednike, biće im jasno tek u narednim godinama“, istakla je ministarka Tanasković na 14. Regionalnom seminaru savetodavnih stručnih službi. Učesnicima skupa rekla je da ukoliko budu savetovali naše poljoprivrednike da na pravi način kontrolišu trošenje novca, Srbija će se vrlo brzo vratiti na nivo kada je učešće poljoprivrede u BDP-u bio više od 10 odsto.

IMG_5886-1200x480
„Moći ćemo da kažemo da je Srbija i dalje poljoprivredna zemlja, da smo sačuvali poljoprivredu i vratili je tamo gde joj je mesto”, rekla je Tanaskovićeva i podsetila da je novac koji se odvaja za poljoprivredu ozbiljan i da zaslužuje da svaki poljoprivrednik u Srbiji bude zadovoljan. Ona je dodala da je želi da ponovo podigne toplički kraj kada je poljoprivreda u pitanju, s obzirom da je nekada mnogo više ljudi učestvovao u proizvodnji i da su zato danas došli u Kuršumliju.

IMG_4599

„Ovim povodom potpisan je i Ugovor sa Kinom o međunarodnoj trgovini, sa namerom da se otvori još jedno tržište koje je nepregledne veličine, a naš zadatak je da proizvedemo dovoljno kvalitetan proizvod koji će sigurno naći svog kupca u Kini”, istakla je Tanaskovića.

IMG_4574
Predsednik privremenog organa opštine Kuršumlija Vojimir Čarapić, rekao je ovim povodom da mu je izuzetna čast i zadovoljstvo što je ove godine Opština Kuršumlija domaćin jednog ovakvog događaja, te da iskreno smatra da će svi učesnici Stručno – edukativnog skupa imati priliku da upotpune svoja znanja iz oblasti poljoprivredne proizvodnje, istakavši da poljoprivredni proizvođači iz Kuršumlije aktivno učestvuju na konkursima koje Kancelarija za poljoprivredu opštine Kuršumlija uspešno realizuje poslednjih deset godina, gde svi korisnici blagovremeno dobijaju sve neophodne informacije i pomoć prilikom apliciranja. Svake godine oko 360 korisnika dobija pomenute subvencije, dok je za ovu namenu iz budžeta i ove godine izdvojeno oko 18 miliona dinara. Domaćinskim i odgovorim vladanjem opštinskog rukovodstva, sve je veći broj zasada jagodičastog i bobičastog voća u slivu Gornje Toplice, dok se povećan broj zasada beleži i u nižim predelima naše opštine kada je reč o koštičavom voću. Najveće interesovanje naših poljoprivrenih proizvođača do sada se odnosilo na opremu i mehanizaciju u primarnoj i biljnoj proizvodnji, za razvoj pčelarstva i opremu u stočarskoj proizvodnji, a poslednjih godina kao novina su i zahtevi za osiguranje useva od elementarnih nepogoda. Naši poljoprivredni proizvođači, aktivno učestvuju i na konkursima koje raspisuje i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, nevladinih organizacija i donatora. Kako bi svoje proizvode pripremili za dalji plasman na tržištu, na teritoriji kuršumlijske opštine uspešno posluje pet hladnjača, od kojih je jedna sa najvećim kapacitetom za skladištenje voćarskih kultura u regionu. Na teritoriji opštine Kušumlije uspešno posluju i dve zadruge od kojih se jedna bavi preradom voća a druga stočarskom proizvodnjom.

IMG_4528
„Naši sugrađani prepoznali i benefite sesoskog turizma, te se poslednjih godina aktivno radi na afiraciji i promociji pomenute delatnosti, što našoj opštini daje dodatne mogućnosti da se razvija, i napreduje i u ovom segentu. Nove smeštajne jedinice u prirodnom ambijentu, ekološko čistoj sredini, prirodnim proizvodima postaju sve atraktivnije mesto za odmor i rekreaciju kako domaćih tako i stranih turista“, rekao je Čarapić.

IMG_5908