U Prokuplju održana Centralna manifestacija obeležavanja Dana sećanja na žrtve NATO agresije

Državna komemorativna akademija povodom 25 godina od početka NATO agresije na SR Jugoslaviju, održana je u Prokuplju na Trgu Topličkih junaka.

Obeležavanju Dana sećanja na 24. mart 1999. godine, prisustvovao je patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije sa sveštenstvom, koji je u prepodnevnim satima posetio crkvu Svetog Prokopija, a pred sam početak manifestacije, zajedno sa sveštenstvom, služio parastos žrtvama NATO agresije.

miting1-768x558

Pored predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i članova Vlade RS, komemorativnom skupu prisustvovao je i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik sa saradnicima, članovi porodica poginulih i stradalih u NATO agresiji, predstavnici Vojske Srbije, Policije, predstavnici Grada Prokuplja i opština Topličkog okruga, veliki broj građana Toplice, južne Srbije, Crne Gore, Makedonije i drugih delova bivše Jugoslavije.
-Sabrali smo se da molitvom Bogu koji je ljubav i koji prebiva u ljubavi, posvedočimo svoju nedostupnu opredeljenost da budemo na strani ljubavi, a ne mržnje, na strani mira, a ne rata, pravde, a ne tiranije, istine, a ne laži, nevinih, a ne zločinaca. Istini za volju i jedna i druga dimenzija ljudskog ispoljavanja pre ravno 25 godina pretvorila je ovu grudu zemlje u svetsku pozornicu na kojoj se po ko zna koji put u istoriji potvrdila drevna istina kako je čovek veliki samo kad je čovek i kako je bezdušan kad se opredeli za antičoveštvo, istakao je patrijarh Porfirije.
Naglasio je da je srećan čovek, blagosloven kao sveštenik jer nikakav ultimatum nije pokolebao srpski narod da odustane od ljubavi Boga i bližnjeg.

-Iako je cena takvog opredeljenja vrlo skupa, ona je istovremeno i zalog opstanka i trajanja, ne samo na geografskim mapama, nego i u večnost. Zar i mala Milica Rakić i Topličanin Boban Nadeljković i ostalih 11 vojnika postradalih u kasarni u Kuršumliji i svi stradali, nisu stajali na istoj strani-strani nevine žrtve? Nevina krv koja je tada pala širom zemlje, postala je zalog naše nade i seme spasa. Zato i pored činjenice da smo izgubili najmilije, naše poverenje u Boga čini da glavni osećaj koji nas obuzima nije neutešna žalost i nenadoknadiv gubitak, nego najdublje saznanje i uverenje da smo imali, imamo i imaćemo najdostojnije među nama, koji ni za šta nisu hteli i neće da zamene svoju žrtvu za egzekutorske privilegije, istakao je patrijarh Porfirije i poručio okupljenima na Trgu Topličkih junaka u Prokuplju, da kroz život idu sa porukom mira i ljubavi i uverenjem da je dobro jače od zla i da pamtimo prošlost, živimo sadašnjost koja nam je data i odlučno gledamo u budućnost, imajući za vodilju nadu, jer po rečima Svetog pisma „nada ne postiđuje“. Dragi Topličani, radujem se što sam večeras sa vama. Narod ovoga kraja na čelu sa vašom duhovnom zvezdom, i prvim domaćinom Prokuplja, Svetim velikomučenikom Prokopijem, čiji deo mošti ovde vekovima počiva, rađa ljude neustrašive vere, vere koja ne ustupa pred silama laži i zla ovoga sveta, po cenu života. Kako nekada Prokopije, tako i Topličani, od postanka do danas. Samo takav stav je mogao da iznedri Gvozdeni puk, izvojeva slobodu, preživi bombardovanje i ide dalje. Ide dalje sa porukom mira i ljubavi prema svima, sa uverenjem da je dobro jače od zla, sa molitvom koja razoružava svako ubojito oružje čovekomržnje i nasilja, kazao je patrijarh srpski Porfirije.

miting11-768x573

Komemorativnom skupu obratio se predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je podsetio da je prva NATO bomba koja je pala na SR Jugoslaviju, pala upravo na Prokuplje i ubila Bobana Nedeljkovića.

-Ubili su Bobana zato što su želeli da nam unište otadžbinu, da nam unište Srbiju i da je raskomadaju. Misle da su to uspeli. Prošlo je 25 godina i još se ne damo, još ne pristajemo na komadanje Srbije. Ima jedan mali narod u Evropi koji se i dalje ponosno i dostojanstveno drži, koji ne pristaje na naređenja i okupacije. Ono što su u stvari hteli da nam kažu jeste: „Ne žalimo, mi smo svoj posao komadanja Srbije obavili“. Ja im kažem: „Niste, jača je Srbija i ovaj narod, ne možete da nam ukunete slobodu, i vazduh možete da nam ukunete, slobodu vam nećemo dati“.

Predsednik Vučić je podsetio da je najmlađa žrtva NATO bombardovanja jedanaestomesečna beba Bojana Tošović, koja je umrla u očevim rukama.

miting10-768x729

-Večeras sam posetio porodicu male Bojane Tošović, najmlađe dete, beba, koju je NATO ubio direktnom bombom raketom, koja je uništila njihovu kuću. Bojana je imala 11 meseci, umrla je u očevim rukama. Otac Božina je tada imao nepunih 30 godina, podsetio je predsednik Srbije na taj, jedan od 78 najtužnijih dana u novijoj srpskoj istoriji.

miting5-768x495

-I kad nam kažu „ne brinite, žao nam je zbog civila“. Stvarno? A nije vam žao vojnika i policajaca jedne suverene zemlje, koje ste ubijali! Naša je obaveza da ne zaboravimo našu ubijenu decu. Da ne zaboravimo naše junake, njih 1 139 junaka. Neka vam Bog oprosti svaki greh, mi ih nikada nećemo zaboraviti. I ovde na Trgu Topličkih junaka, a Toplica je deo Srbije sa kojim nijedan deo ne može da se pored, jer je uvek davala najviše junaka. Jedino ovde u Toplici niko nikada nije pitao kolika je cena slobode, ovde su nam najveći junaci, ovde vam danas kažem. Mala je Srbija, boriće se istinom, čašću, znanjem, svim što ima i svim što raspolaže, da sačuva svoju teritoriju, da sačuva svoj narod i svoju budućnost. Rezervnu otadžbinu nemamo. I baš kao što ova pesma kaže „volimo te zemljo naša i nikome te nećemo dati“. Neka živi naša Srbija, neka živi njena budućnost, poručuje predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

miting8-768x606

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je rekao da Srbija, uprkos svima koji su je napadali, nije nestala bila je porušena, ali je danas izgrađena. Ponosna, poručuje žrtvama da smo nastavili da živimo, da je Srbija danas stabilna i sigurna zemlja za sve njene ljude, bez obzira na naciju i narodnost. Danas je Srbija uvažena u regionu, ali i na globalnom nivou. Mala, ali dovoljno snažna da ide dalje i da ne nosi mržnju u sebi, ali da nikada ne zaboravi i da niklada ne oprosti. Zato sam ponosan na Srbiju, a s njom i Republika Srpska i čitav srpski narod. Videli smo šta su nam uradili, ali smo krenuli dalje. Ostali smo dostojanstven narod, naša sloboda je najvažnija stvar našeg identiteta, ističe Dodik.

miting6-768x628

Anđelka Tošović, sestra najmlađe žrtve NATO agresije Bojane Tošović i ćerka nastradalog Božina Tošovića, na obeležavanju Dana sećanja na nastradale u NATO agresiji u Prokuplju, rekla je da vreme prolazi, ali da rane na duši ne zarastaju.

-Danas je nedelja, 24. mart 2024. godine. Prošlo je 25 godina od kada su mog oca i moju sestru odnele ptice i oni su napustili ovaj svet, ja ih nisam upoznala, bila sam u majčinoj utrobi te tužne večeri, 11. aprila 1999. godine. Bila je Velika subota, moja porodica se spremala za naš veliki praznik Vaskrs. Trebao je biti njihov prvi zajednički praznik, ali niko nije ni slutio da će biti poslednji i da će svakog sledećeg biti knedla u grlu moje majke i suze na njenom licu. Tako je i sada, posle 25 godina, rekla je Anđelka i dodala da se ni na koga ne ljuti i nikoga ne mrzi i ne želi zlo nikome, čak ni onima koji su zlo naneli njoj i njenoj zemlji. Kako kaže, veruje da se dobrotom rađa ljubav i da je Bog jedini sudija. Anđelka se ovom prilikom zahvalila predsedniku Republike Srbije i rukovodstvu zemlje što ne dozvoljavaju da izbledi sećanje na bol naših ljudi.

miting7-768x563