U Srbiji ih malo ko gaji a u Blacu ih ima :Milivojevići iz Kutlovca gaje Indijske patke trkačice

U Srbiji ih maloko gaji, za sat vremena pretrče i preko 300 km., iznajmljuju se na sat i veoma su korisne. Indijske patke trkačice gaje se i u blačkom kraju.

Dragana Milivojević pre izvesnog vremena iz Beograda se sa suprugom vratila u selo Kutlovac nadomak  Blaca.

Zdravo prirodno okruženje koje ovo selo nudi,  u vreme pandemije, bio je glavni razlog da život u prestonici Srbije zamene životom na  selu.

 Milivojevići su penzionerske dane ispunili radom na svom imanju gde se bave povrtarstvom, voćarstvom i stočarstvom, gajeći isključivo živinu.

 Prava atrakcija u njihovom živinarskom fondu postale su Indijske patke trkačice.

viber_slika_2021-11-08_11-40-36-348

-Veoma su korisne i u Srbiji ih gaji veoma mali broj ljudi, toilko malo ima uzgajivača ovih patki da se na prste mogu izbojati, saznajemo od Dragane.

  • U blačkom kraju sem Milivojevića za sada ih niko nema, pa su oni pioniri po pitanju uzgoja ove rase pataka.
  • Indijske patke trkačice poreklom su iz Azije, nisu biljojedi a omiljena hrana su im puževi i insekti.
  • -Ove patke veoma su korisne jer jedu insekte, tako da čiste bašte od štetočina, iznajmljuju se na sat, ljudi ih uzimaju da bi ih puštali u svoje plastenike, vinograde, voćnjake da ih očiste od insekata a pri tom ne prave štetu jer one ne jedu biljke, kaže Dragana.
  • Preko leta ih gajimo van i šetaju se po našoj bašti a trenutno su u boksu i veoma su mali potrošači, jedna patka pojede dnevno samo jednu šolju pretrupe, saznajemo od Dragane koja ističe da Indijske patke trkačice ne vole da se kupaju, boje se vode i ne znaju da plivaju.
  • Što se ostalih prednosti tiče, nose veoma zdrava za ishranu jaja a jedna patka godišnje snese oko 300 jaji i vrlo brzo pronesu.
  • Indijske patke imaju i jako ukusno meso.
  • Kako smo od Dragane saznali ni su bez razloga dobile naziv – trkačice , stalno su u pokretu i za sat vremena pretrče i preko 300 km.
  • viber_slika_2021-11-08_11-40-55-598

Milivojevići su ove godine imali i berićetan rod kruški viljamovki što smo takođe zabeležili…

bscap0007