U Tovrljanu meštana grade crkvu

  • crkva tovrljane1

U selu Tovrljane koje je tridesetak kilometara udaljeno od Prokuplja ovih dana na temeljima nekadašnjeg hrama čiji ostaci ovde počivaju vekovima, užurbano se gradi crkva posvećena Svetoj Petki.

Akciju obnove crkve svesrdno su pomogli meštani tog sela koji su ovde rođeni a danas žive širom sveta. Među njima se ističe inicijator gradnje, predsednik crkvenog odbora, dobrotvor škole u Tovrljanu i dobitnik povelje Sveti Prokopije, Radivoje Šmigić, uspešni privrednik iz Beograda.

Crkva je pokrivena ovih dana a ubrzo će na njoj biti postavljen i časni krst, donacija Stojana Cvetkovića vlasnika firme „Kiler auto“. Zvono je poklon Šmige Šmigića. Stručne radove na kupoli izvode majstori iz Beograda koje je angažovao Rade Jelić iz Beograda. Donacijom i angažovanjem na gradnji crkve istakao se i Radoš Petrović, potpredsednik crkvenog odbora.

Mnogi meštani i potomci nekadašnjih žitelja ovog živopisnog sela u gradnju crkve uložili su lični rad i zalaganje kao i svoje mašine. Među njima se istakao najmlađi graditelj, Živko Subotić, koji se odazvao pozivu svog zavičaja i došao iz daleka da ovde desetak dana radi neumorno na gradnji crkve.

– Zadovoljan sam dinamikom kojom se izvode radovi na crkvi i očekujem da njena gradnja što pre bude završena i da se po prvi put, posle mnogo vekova u ovom selu ponovo začuje crkveno zvono, rekao je Radivoje Šmigić.

Šmigić je široj javnosti poznat i kao obnovitelj Osnovne škole u Tovrljanu koja je zahvaljujući njemu nastavila da radi posle prekida od gotovo 20 godina.