Učenici Osnovne škole „Stojan Novaković“ iz Barbatovca obeležili Međunarodni dan pismenosti

Međunarodni dan pismenosti obeležava se svake godine  8. septembra, sa ciljem da se istakne važnost pismenosti za pojedince, zajednicu i društvo.

20210910_112505

Učenici Osnovne škole „Stojan Novaković“ iz Barbatovca  raznim aktivnostima obeležili su ovaj značajan datum, a prilika je bila da se razradi veoma bitna tema o (ne)pismenosti današnjeg društva.

20210910_112609

Nekada se pod pismenoću podrazumevalo znati čitati i pisati. Danas, u 21. veku, pismenost podrazumeva mnogo više od toga: osnovna pismenost, funkcionalna pismenost, digitalna pismenost, informaciona pismenost…

20210910_171616

Na času srpskog jezika učenici su imali prilike da se putem prezentacije upoznaju sa svim vrstama pismenosti koje danas podrazumevamo kao neophodne, kao i da razgovaraju o tome zašto je važno da radimo na usavršavanju svoje pismenosti. Bavili su se jezičkim nedoumicama koje su prisutne u svakodnevnoj komunikaciji, a koje su veoma bitne za naš jezik.

smart

Na času likovne kulture napravili su pano koji će u holu škole služiti kao podsetnik na najčešće greške koje se prave pri pisanju i govoru.

smart

Učenici mlađih razreda razgovarali su o značaju negovanja našeg ćiriličnog pisma, uz moto „Ćirilica se piše srcem“. Takođe, pravili su razne mape uma u vezi sa pravopisom.

smart

Realizatori ovih aktivnosti bile su nastavnica srpskog jezika Milena Grujić, nastavnica likovne kulture Nadica Grbić i učiteljica Violeta Kozić.

20210910_112543smart