VPPŠ Prokuplje: Prinosi iznad proseka

Višegodišnji rad na školskoj ekonomiji Visoke poljoprivredno prehrambene škole strukovnih studija u Prokuplju ove godine dao je prve rezultate. Prinos pšenice na površini od jednog hektara iznosio je 6,3 tone. Očekuje se da rod kukuruza po jednom hektaru bude veći od sedam tona.
– Školska ekonomije VPPŠ u selu Mala Plana nalazi se na prostoru od devet hektara. Zasadi pod voćem zauzimaju površinu od 2,5 a ratarskim kulturama tri hektara. Na preostalim površinama biće zasađene sadnice šljive, posejane ratarske kulture, a otvoriće se i mini farma svinja i krava, rekao je upravnik ekonomije Nikola Ubavić i dodao da su studenti pre nekoliko dana sa površine od jednog hektara ubrali pet tona jabuka.
Prema njegovim rečima ovo je prva berba jabuka od podizanja zasada. Zasadi višnje prošle godine posađeni su na površini od 1,5 hektara.
Na ekonomiji, praksu najviše imaju studenti koji se školuju za inženjere voćarstva i vinogradarstva, ratarstva i povrtarstva i zaštite bilja.
– Zahvaljujući primeni svih agrotehničkih i zaštitnih mera i novih tehnologija prinosi pšenice i kukuruza su iznad proseka za ovaj kraj Srbije, izjavio je Ubavić i naglasio da je dobro što studenti imaju više nastave na praksi u odnosu na raniji period.