Zahtevi za podsticaje za nabavku mašina i opreme podnose se do kraja februara

Svi registrovani poljoprivredni proizvođači, nosioci poljoporivrednog gazdinstva, koji su u 2021. i 2022. godini do dana podnošenja zahteva kupili mašine i opremu u cilju unapređenja poljoprivredne proizvodnje, mogu da za iste podnesu zahtev i ostvare podsticaje, izjavila je savetodavac u Poljoprivredno stručnoj i savetodavnoj službi (PSSS) Prokuplja Ivana Obradović.

U Javnom pozivu za nabavku mašina i opreme u biljnoj i stočarskoj proizvodnji, koje je krajem prošle godine raspisalo Ministartvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva-Uprava za agrarna plaćanja, navodi se da pravo na podsticaje mogu da ostvare nosioci poljoprivrednog gazdinstva koji se nalaze u aktivnom statusu, preduzetnici, privredna društvo, zemljoradničke zadruge koje imaju najmanje pet članova upisanih u registar nosilaca poljoprivrednog gazdinstva, srednje škole, naučnoistraživačke organizacije u u oblasti poljoprivrede, crkve i verske zajednice.

Ivana Obradović je podvukla da se podsticaji ostvaruju u iznosu od 50 odsto, umanjen za iznos sredstva na ime poreza na dodatnu vrednost, odnosno u iznosu od 65 odsto od prihvatljive vrednosti investicije za područja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi.

Najviši ukupan iznos podsticaja koje korisnik može da ostvari u skladu sa ovim Javnim pozivom je 800.000 dinara.

–Zahtevi za ostvarivanje podsticaja za nabavku mašina i opreme u biljnoj i stočarskoj proizvodnji podnose se do 28. februara Upravi za agrarna plaćanja, izjavila je ona i dodala da zainteresovani poljoprivrednici sve informacije u vezi ovog Javnog poziva i pomoć u popuni neophodne dokumentacije mogu dobiti u prostorijama PSSS U Prokuplju, koja se nalazi u ulici Vasilija Đurovića Žarkog br. 13 ili na telefon broj: 027/ 8100525.