Grad Prokuplje, Fondacija „Ana i Vlade Divac“ i Poljoprivredna škola potpisali memorandum o realizaciji projekta ”Osnaživanje mladih poljoprivrednika u oblasti poljoprivrede“

????????????????????????????????????

Zamenik gradonačelnika Prokuplja Miroljub Paunović, direktor Poljoprivredne škole „Radoš Jovanović Selja“ Nebojša Bjelić i predstavnik Fondacije „Ana i Vlade Divac“ Uroš Delić danas su potpisali memorandum o realizaciji projekta „Osnaživanje mladih poljoprivrednika u oblasti poljoprivrede“.
-Izuzetno mi je drago što je Fondacija „Ana i Vlade Divac“ prepoznala naš grad i Poljoprivrednu školu. Ovaj projekat je još jedna potvrda da naš region ima idealne uslove za razvoj poljoprivrede, i vredne i stručne ljude. Projekat je potvrda da mladi žele da se bave ovom granom privrede, a samim tim i da ostanu na svojim ognjištima, rekao je Paunović i naglasio da će učenici završnih razreda, koji budu imali najbolje urađen biznis plan, dobiti donacije u sredstvima za rad.
Prošle godine, Fondacija je dodelila 16 donacija srenjoškolcima u Rumi i Požegi, u ukupnoj vrednosti od 2.750.000 dinara.
Ove godine, ta sredstva su znatno uvećana i iznose 4,4 miliona dinara.

fondacija2
Paunović je posebno naglasio da je poljoprivreda jedna od strateških grana privrede i da mladi kroz svoje ideje i veštine mogu, uz podsticajna sredstava iz međunarodnih fondova, Ministarstva poljoprivrede i lokalnih samouprava, realizovati biznis planove i živeti od svog rada na svojim gazdinstvima.
-Realizacijom ovih planova, rešavaju se životni i egzistencijalni problemi mladih poljoprivrednika, razvija poljoprivredna proizvodnja, razvijaju kapaciteti lokalnih samouprava i dodatno motivišu mladi da ostanu na selu, zaključio je Paunović.
Direktor Poljoprivredne škole „Radoš Jovanović Selja“, Nebojša Bjelić se zahvalio rukovodstvu Prokuplja, i Fondaciji „Ana i Vlade Divac“ što je, među toliko škola u Srbiji, izabrala upravo prokupačku Poljoprivrednu školu za realizaciju projekta.
-Ovo pokazuje da se naš rad, i rezultati koje ostvaruju učenici i profesori-prate. Ovo je podstrek da se taj rad još više unapredi. Sam cilj ovog projekta je da se obezbedi dodatna edukacija učenicima završnih razreda za pisanje biznis planova, kao i da se podrži preduzetnički duh mladih u oblasti poljoprivrede, rekao je Bjelić i dodao da će profesori pružiti sve vidove pomoći đacima za izradu biznis planova.
Predstavnik Fondacije „Ana i Vlade Divac“, Uroš Delić, izjavio je da su oni u veoma kratkom roku naišli na veliko razumevanje rukovodstva lokalne samouprave i Škole da se ovaj projekat realizuje u Prokuplju.
-Ovaj projekat ima za cilj da učenici, uz svestranu pomoć svojih roditelja i profesora, steknu veštine u pisanju biznis planova i da postanu konkurentni za dobijanje podrške od raznih fondova koji postoje, od lokalnog do međunarodnog nivoa. Učenici sa najboljim idejama biće nagrađeni donacijama u vrednosti do 200.000 dinara, rekao je Delić, koji je srednjoškolcima govorio kakve su biznis planove i donacije dobili njihovi vršnjaci iz Rume i Požege.
Ukupna vrednost donacije koja će biti dodeljena učenicima prokupačke Poljoprivredne škole iznosi 1.210.000 dinara.
-Znajući kakav značaj ima proizvodnja zdrave, kvalitetne i bezbedne hrane ne samo u ovom, nego i u narednom periodu, i želju velikog broja mladih da nastave i unaprede poljoprivrednu proizvodnju na porodičnim gazdinstvima, budžet Fondacije će se iz godine u godinu uvećavati, izjavio je Delić i zaključio da će posebna Komisija, na osnovu pristiglih predloga, izabrati šest do osam najboljih biznis planova čiji autori će dobiti opremu za realizaciju tih projekata.
Pravo na dodelu donacija imaju učenici čiji roditelji imaju registrovana poljoprivredna gazdinstva. Svoje ideje i veštine u izradi biznis planova, đaci treba da urade do 17. aprila, nakon čega će Komisija izabrati najbolje, kojima će biti dodeljena donacija u opremi za rad.