Mladi poljoprirednik za ponos – Nemanja Vukojičić iz Gornje Jošanice

  • DSCN3238
  • DSCN3240
  • DSCN3242
  • DSCN3267
  • Mladi poljoprirednik za ponos – Nemanja Vukojičić iz Gornje Jošanice

Nemanja Vukojičić iz Gornje Jošanice, mladi je poljoprivrednik koji se odlučio da  ostane na selu gde danas na svom imanju s razlogom širi voćne zasade.

Nemanja Vukojičić iz Gornje Jošanice poljoprivredu je zavoleo još od malih nogu. Njegovo poljoprivredno gazdinstvo za primer je svima a tajna uspeha najverovatnije da se krije u tome što svo imanje obrađuje sa puno ljubavi.

-Završio sam srednju poljoprivrednu školu u Blacu. Volim poljoprivredu i trudim se da maksimalno doprinesem svom imanju, ističe Nemanja u čijoj se porodici bave svim poljoprivrednim poslovima. Vukojičići su podjednako uspešni i u stočarstvu i u voćarstvu. U stočnom fondu imaju 15 grla muznih krava, rase hoštajn i proizvode oko 200 litara mleka dnevno. Što se tiče voćarstva gaje svo voće a posebnu pažnju poslednjih godina posvetili su podizanju plantaža sa kupinom.

Vest ima video , izvor TV PRVA:

-Uzgojem kupine počeli smo da se bavimo pre četiri godine. Zasadili smo sortu Tripl kraun koja se dobro pokazala na ovim terenima. Kod nas ovde ima prirodni pad vode koja kupini dosta treba.

-Ova kupina na 30 ari može da donese prinos preko 10 000 kilograma, saznajemo od Nemanje koji iz tog razloga plantaže sa kupinom planira da proširi na još pola hektara površine.

Uspešni u svim vidovima vćarstva, Vukojičići godišnje proizvode mnogo vagona voća,kupinu oko 2.5 vaga, maline oko pola vagona a šljive i ostalo voće znatno više.

Nemanja ističe da je u celoj ovoj priči trenutno najisplativiji uzgoj malina i kupina, ali život na selu nije ni malo lak jer iziskuje ceo radni dan, od ranih jutarnjih sati do kasno uveče.

Ove godine Nemanja očekuje da ostvari prinos od preko 2.5 vagona sa kupinom a i šljiva koju su posadili na preko 4,5 hektara dobro je ponela.

Pored poljoprivrede Nemanja posebnu ljubav gaji i prema uzgoju lovačkih pasa od kojih ima posavce, trobijce i balkanske goniče.

Na naše pitanje da li u svim ovim poslovima on pomaže roditeljima ili oni njemu Nemanja ističe da se radi o obostranoj podršci i pomoći u svim poslovima.