Završen festival „Lektirići ex ju fest“

  • dk prestava (2)

Peti, dečiji pozorišni festival „Lektirici ex ju fest“ završen je pozorišnom predstavom dramske sekcije Osnovne škole „Stojan Novaković“ iz Blaca. Predstava nosi naziv „Nedostajem sama sebi“, a u njoj je uživala publika, koju su činili učenici Osnovne škole „Ratko Pavlović Ćićko“.
Pre početka predstave uručene su i diplome najboljim glumcima i predstavama. Prvu nagradu ovogodišnjeg festivala osvojila je predstava „U strahu su velike oči“ ODDF „Žar ptica“ surduličkog Kulturnog centra, drugu „Uspavana lepotica“ Dečije scene Gradskog pozorišta Kulturnog centra iz Smederevske Palanke, a treću „Popadije“ Dramskog udruženja mladih „Drum Zum“ iz Beograda.
-Učesnici ovog festivala su naši ambasadori, koji grade mostove prijateljstva kroz umetnost i kreativno stvaranje. Učešće 150 dece na festivalu dovoljno govori o njegovoj važnosti. Ovim putem se zahvaljujem i deci i roditeljima u ime Opštine Prokuplje i poručujem im da i dalje budu aktivni i kreativni u svemu što rade, baš kao i ovde na pozorišnoj sceni, rekla je većnica za kulturu Milica Erić na završnici ovog festivala.
Žiri festivala je istakao da je na sceni video hrabre, raznolike i razigrane predstave iz Srbije i Makedonije.
– Akteri starosti od sedam do 18 godina, stvaraoci raznih profila, pedagozi i roditelji su uložili ogroman umetnički i materijalni napor da se pojave na festivalu „Lektirići ex ju fest“ i tako na najplemenitiji način opravdali njegovo postojanje, naglasio je žiri.
On je doneo odluku i o drugim nagradama koje su dodeljene na ovom festivalu. Tako je odlika za režiju pripala je Igoru Tasiću za predstavu „U strahu su velike oči“. Najbolju glavnu žensku ulogu ponela je Tina Tančeva, za ulogu Velika u predstavi „Golemata majka-Velika“ Doma kulture „Brand Petrušev“ Bogdanci iz Makedonije. Za najbolju mušku glavnu ulogu proglašen je Đura u tumačenju Petra Stevanovića iz Surdulice.
Žiri se složio da dodeli tri ravnopravne diplome za epizodnu žensku ulogu i to Aleksandri Pavlović, kao Starici u predstvai „Baš Čelik“, Dečije scene opštinskog amaterskog pozorišta „Branislav Nušić“ Centra za kulturu Malo Crniće, Ingi Žici, kao Erži u predstavi „Popadije“ i Mirjani Radojković, kao Zloćki u „Uspavanoj lepotici“.
Za epizodnu mušku ulogu žiri je dodelio dve ravnopravne nagrade i to Hristijanu Zdravovu za ulogu Borka u predstavi „Dnevnik na Marta“ Dramskog studija OOU „Sando Masev“ iz Strumice u Makedoniji i Danijelu Mladenoviću kao Pastiru Nebojši u „Baš Čeliku“. Za glumačku bravuru odlikovan je Dejan Zlatarić i Anđela Zlatarić. Za najbolju adaptaciju književnog dela pohvaljena je Dušica Živković Zlatarić, a najbolju scenografiju je imala predstava „Dnevnik na Marta“. Za najbolji kostim odlikovani su Dušica Radivojević i Biljana Petrović za „Uspavanu lepoticu“, a najbolji scenski pokret imao je ansambl predstave „Baš čelik“. Isti ovaj ansambl pohvaljen je i za najbolju scensku muziku. Pohvala za najbolji scenski govor pripada ansamblu predstave „Popadije“. Za pedagoško pregnuće pohvaljena je Dušica Živković Zlatarić, a za kolektivnu igru koja pleni, nagrađen je ansambl predstave „Moja divna luckasta porodica“ Dramske sekcije Osnovne škole „Stanoje Glavaš“ iz Glibovca. Istom ansamblu dodeljena je i diploma za inventivni pozorišni pristup, a odlika „šarmantni teatarski futur“ ili mlade nade, osvojio je ansambl predstave „Ljubav šta je to?“ Kulturnog centra „Drainac“ iz Blaca.
Na festivalu „Lektirići ex ju fest“, koji je ove godine podržala Opština Prokuplje, na sceni i u publici učestvovalo je preko 2700 dece. Ovaj broj potvrđuje da je festival opravdao svoje postojanje i ispunio cilj, a to je popularizacija knjige kroz pozorišne predstave.